Datchett Street, Balmain

An incredible example of new meeting old, peacefully and beautifully, yet boldly. The revitalised original sandstone cottage sits warmly at the front of the block, and an incredible off-form concrete, two storey, addition sits boldy at the rear. The two are delicately joined with a passageway and internal courtyard, and nestled in the historic precinct of Balmain East.

/

Project Architect:
Benn + Penna Architecture

The new concrete building form is conceived as an altered duplication of the existing sandstone cottage, that playfully mimic’s its traditional roof geometries while emphasising a sense of solidity and permanence through the use of complementary new materials.

The Rock House was the winner of a Master Builders Association Excellence in Housing award 2018, with the judges commenting this home is ‘A masterclass in building by a young builder. Exceptional work.’

Challenges:

Like anything in Balmain East, access is tight, tight, tight and this one was no different. There are probably not many more difficult sites in Balmain. In addition we are also building on the boundary with a 2m deep excavation required which entails underpinning the neighbours house. Lucky we are good with neighbours (and they are good with us).

Building better

  • spaces

If you’re interested in discussing
a project, Get in touch.

Profile